0493/41 60 75 info@hypno-therapeut.be
Selecteer een pagina

Stoppen met verslavingen

Stoppen met verslavingen

Er zijn verschillende soorten verslavingen. Wij maken hier onderscheid tussen middelen-, medicijnen- en gedragsverslaving. Zo kun je afhankelijk zijn van een middel zoals alcohol of drugs, maar ook van medicijnen zoals pijnstillers of angstremmers. Gedragsverslavingen hebben weer betrekking op het dwangmatig uitvoeren van een bepaald gedrag zoals bijvoorbeeld gokken. Hieronder vind je meer informatie over deze drie soorten verslaving.

Middelen verslaving;

Een middelen verslaving wordt in stand gehouden door het continue gebruik en heeft meestal een directe werking op het beloningscentrum in de hersenen. We spreken dan van een psychoactief middel of een drug. Binnen deze middelen maken we ook weer een onderscheid. Je kunt bijvoorbeeld verslaafd zijn aan:

  • Stimulerende middelen zoals amfetamine, cocaïne en XTC.
  • Verdovende middelen zoals alcohol, heroïne, opium en marihuana.
  • Bewustzijn veranderende of geestverruimende middelen, zoals LSD en paddo’s.

Medicijnverslaving;

Een medicijnverslaving is een soort verslaving die vaak onopgemerkt blijft. Je hebt vaak een goede reden om met een medicijn te beginnen en het betreft immers een legale substantie. Ondanks dat het bekend is dat angstremmers en slaapmiddelen een verslavende werking hebben, worden deze substanties voorgeschreven omdat ze de symptomen van een probleem kunnen verminderen.

Angstremmers en slaapmiddelen lossen het probleem echter niet op en naarmate je meer en langer gebruikt ontstaat er een afhankelijkheid van deze middelen. Dit is vaak het geval bij benzodiazepinen zoals diazepam, oxazepam en lorazepam of pijnstillers op basis van opiaten. Deze laatste middelen hebben in de Verenigde Staten zelfs tot een volksepidemie geleid.

Stilzwijgend worden jarenlang herhalingsrecepten opgehaald, totdat de arts ingrijpt of de patiënt niet meer genoeg heeft aan zijn dosis en andere wegen zoekt om de verslaving in stand te houden. 

Gedragsverslaving;

Ook een gedragsverslaving kan je leven ernstig verstoren en kan lichamelijk, geestelijk en financieel een grote impact hebben. Een eetverslaving kan bijvoorbeeld leiden tot overgewicht en gezondheidsklachten. Terwijl een koopverslaving een vernietigend effect kan hebben op je financiële situatie. Andere voorbeelden van gedragsverslavingen zijn:

  • Gokverslaving
  • Gameverslaving
  • Seksverslaving
  • Werkverslaving

Hypnose kan helpen bij verslavingen, maar ik ben geen arts en zal niemand behandelen met een medicijnen verslaving zonder inspraak van een arts.  Hetzelfde geldt voor een middelen verslaving waar reeds lichamelijke verslavingsverschijnselen zijn.  Indien je enkel wilt leren verantwoord om te gaan met een middel hoort dat voor mij eerder bij mijn sectie ‘behavior control’

Gedragsverslavingen zijn goed te behandelen, maar hou hier rekening dat 1 sessie soms niet voldoende is omdat onderliggende issues het volledige resultaat nog kunnen tegenhouden. 

“Soms moet je stoppen om verder te komen”

Tarrieven

  • Een gewone hypnose sessie kost 125€ en duurt ongeveer tussen de 45 en de 60 minuten.
  • Iedereen is anders en daardoor kan deze tijdspanne van persoon tot persoon verschillen.  Het resultaat telt, niet de klok.
  • Hoewel veel issues in 1 sessie opgelost kunnen worden zijn er toch soms meerdere sessies aangewezen.  Soms blijken er onderliggende issues te zijn die eerst verwerkt moeten worden.