Frequently Asked Questions
Wat is hypnose?
Hypnose is een staat van zijn waar de hypnotiseur je in begeleidt. In deze staat, staat je onderbewustzijn open voor suggesties. Deze suggesties worden onmiddellijk door het onderbewustzijn opgenomen en in de mate van het mogelijke onmiddellijk uitgevoerd.
Wat is je onderbewuste?
Je hebt drie bewustzijn niveaus. Het bewuste gebruik je nu terwijl je dit leest. Je onderbewuste staat in voor je gedrag, je emoties, je geloof, je zelfbeeld…. En het onbewuste is het autonome zenuwstelsel. Hetgeen de belangrijkste lichaamsfuncties regelt. Tussen het bewuste en het onderbewuste ligt je kritische factor. Dit deel zorgt ervoor dat niet zomaar alle info wordt opgenomen door je onderbewuste, dat zou teveel zijn, maar dat zou ook teveel energie kosten om al die info te evalueren. Iemand die zijn hele jeugd heeft gehoord dat hij iets toch niet kan, neemt dit geloof aan voor waar. Als op latere leeftijd iemand zegt: “je kan dit”, gaat de kritische factor ervoor zorgen dat dit niet zomaar voor waar aangenomen wordt. De kritische factor vergelijkt dus de nieuwe info met de info die vast staat en neemt zijn beslissing. Er wordt dus niet uitgebreid geëvalueerd. Dit is simplistisch uitgelegd, maar je begrijpt de essentie wel.
Hoe werkt het?
Onder hypnose wordt de kritische factor omzeild zodat we rechtstreeks met het onderbewuste kunnen communiceren en dus in bovenstaand voorbeeld kunnen suggereren dat de persoon in het voorbeeld “dit” wél kan. Bijkomend geven we het onderbewuste de suggestie om niet zomaar aan te nemen dat de persoon in kwestie iets niet kan. We geven de suggestie dat de persoon net tot veel in staat is, zelfverzekerd is en trots op zichzelf.
Hoe voelt hypnose?
Dat voelt voor iedereen anders. De meeste voelen niets en denken zelfs dat ze niet eens in hypnose zijn geweest. Sommige mensen voelen een rust, een soort van trance, maar zijn zich te allen tijde bewust van alles. Sommige mensen gaan diep en ervaren een fantastisch gevoel, maar ook zij zijn zich te allen tijde bewust van alles.
Ga ik zaken tegen mijn wil doen?
Onmogelijk. In hypnose blijf jij baas en zal je nooit iets tegen je wil doen. Ook al zie je in showhypnose mensen gekke dingen doen en rondlopen als een kip…. Deze mensen worden door de hypnotiseur geselecteerd en de hypnotiseur weet op voorhand dat deze mensen zouden rondlopen als een kip. Zou de hypnotiseur aan deze mensen vragen zich uit te kleden of iemand pijn te doen, zouden deze mensen resoluut weigeren. Daarbij komt dat dìt geen showhypnose is maar hypnotherapie. We zijn er om te helpen.
Omgekeerd werkt dit dus ook… Een roker die eigenlijk niet wil stoppen met roken maar door bijvoorbeeld iemand anders is gestuurd, daar zal de sessie hoogstwaarschijnlijk niet bij werken.
Is hypnose gevaarlijk?
Nope. Nog zo een fabeltje. Hypnose is niet gevaarlijk!
Zal ik mij alles herinneren?
Ja. In principe ga jij je alles nog herinneren. Je gaat je niet minder herinneren als wanneer je bij bewustzijn was.
Kan het zijn dat ik niet in hypnose geraak?
Ja dat kan, maar dat komt zeer weinig voor. Als je in hypnose wilt gaan, of er tenminste voor open staat, ga je ook in hypnose. Hoe sterker jij van je probleem af wilt en hoe meer je openstaat voor een sessie, des te beter zal je resultaat zijn.
Hoelang duurt een sessie?
Mijn planning is opgedeeld in blokken van 1,5 uur, maar vaak duurt een sessie maar een 30 à 45 min. Een tweede sessie gaat meestal ook sneller dan een eerste. Het hangt echt van persoon tot persoon af en enigszins van de issue.
Na een sessie ben je nog steeds vatbaar voor suggesties en het is dan ook niet aangewezen om na te praten of de sessie te bespreken. Ik raad ook af om je sessie met iemand (uitgebreid) te bespreken. Nadien kan dit natuurlijk wel.
Ben ik in 1 sessie van mijn probleem af?
Vaak wel, maar het hangt van de issue af. Nagelbijten zal in 1 sessie opgelost zijn, maar roken misschien in 2 sessies. Het kan ook voorkomen dat iemand rookt, maar ook gevoelig is voor dwangmatigheden. Deze persoon zal dan misschien wel gestopt zijn met roken, maar gaat een alternatief zoeken. Hier is dan een tweede sessie aangewezen, hoewel die dan eerder rond de dwangmatigheid zou werken.
Mag ik nadien met de auto rijden?
Je mag zeker met de auto rijden na een sessie. Een sessie is voor mij pas afgesloten als je terug helder en alert bent. Bij sommige mensen duurt dit enkele minuten, maar de meeste mensen zijn onmiddellijk na een sessie volledig terug fris. Sterker nog, na een sessie heb je vaak meer energie en ben je helderder dan voor de sessie. Al scheelt dit ook weer van persoon tot persoon.
Is er een ethische code?
Uiteraard is er een ethische code. Alles wat er gezegd wordt, is vertrouwelijk. Ik wil graag dat jij je confortabel, veilig en gerust voelt en zal dus alles in vertrouwen behandelen.